Werken met etspasta

ETSPASTA, hoe werkt dat nou eigenlijk?

Met de roze glas-ets pasta kunt u in een handomdraai afbeeldingen creëren op glazen producten, spiegels, en sommige rvs artikelen. Een uitzondering hierop is gehard glas.(pyrex). Etspasta is chemisch en door een zuur en de chemische reactie wordt er als het ware een laagje van het glas weggebeten, het betreft dus een permanente aanpassing.

 Wat heeft u nodig?

  • Etspasta
  • Ontvetter(bv. alcohol of ammoniak)
  • Extra afplaktape ( papieren schilderstape) 
  • spatel of kwastje
  • Handschoenen
  • Uw patroon ( gemaakt van vinyl) 
  • Transferfolie om uw patroon over te brengen. 
  • Water om uw etspasta af te spoelen. 

Gebruik handschoenen om uw huid te beschermen en ventileer de ruimte voldoende.

U kiest een ontwerp en maakt hier in uw software een vierkant omheen( zie foto 1) Daarna pelt u uw ontwerp uit, het gene dat u uitpelt wordt geëtst.  Het vierkant is dus om uw ontwerp te kunnen plaatsen.

Ontvet het glas (spiegel, rvs) goed en plak uw patroon door middel van transferfolie  op de gewenste plaats.

Zorg er voor dat het  vinyl ruimschoots de randen bedekt waar geen etspasta mag komen en zorg ervoor dat de randen goed aangedrukt worden zodat de pasta er niet onder komt. Ik druk de eventuele plooitjes aan het ontwerp dicht met mijn nagel.  Föhn eventueel nog even na de lijm wordt hierdoor zachter en zal beter hechten. Zorg dat u uw transferfolie verwijderd. Gebruik hierna extra afplaktape om overige plekken te bedekken.(zie foto2) 

Schud of roer de pasta goed door. Breng de pasta zorgvuldig aan op de plaatsen die open zijn. Hiervoor zijn diverse hulpmiddelen te gebruiken, ikzelf werk het liefste met een klein verfkwastje.  Als u glazen etst, kunt u het glas omdraaien en door het glas heen kijken of u wel alle plekken heeft geraakt. Haal eventueel de overtollige pasta van het glas en doe dit weer terug in het flesje, dit kan hergebruikt worden, maar als  u niet teveel gebruikt is dat niet nodig.

Laat de etspasta minimaal 6 minuten inwerken. ( ik hou zelf altijd  10 minuten aan) Vanwege de dikte van de pasta druipt deze niet.  (zie foto 3)  Spoel het glas af met ruim warm water, verwijder het vinyl en droog uw ontwerp goed af.

TIP 1: Sluit uw potje etspasta goed af en doe er nog een extra zakje omheen zodat u minder kans heeft op uitdroging.

TIP 2:  Mocht de etspasta in uw potje toch wat uitgedroogd zijn, voeg dan 1 kleine druppel water toe en roer het goed door. 

 

 Belangrijk !!De dampen kunnen een aanslag veroorzaken op niet afgedekte glazen plekken, hou hier rekening  mee zeker ook als u brildragend bent.